Afbeelding

Zuurminnende planten

Ondernemend Maashorst

Niet elke plant groeit zomaar op elke grond. In onze tuinen vergeten we dat maar al te graag, want die plant die we zo mooi vonden en die we op een andere plek hebben zien groeien en bloeien, willen we ook wel in onze eigen tuin hebben. 

Belangrijk is dan ook te weten onder welke omstandigheden zo’n plant goed kan groeien. De gronden in onze omgeving, Heesch/Oss en omgeving, bestaan uit zandgronden. In het noorden van Oss zit er meer leem en klei in de grond van je tuinen. Over het algemeen betekent dit dat de meeste planten daar wel goed kunnen groeien. Maar voor een groep van zuurminnenede planten ligt dat wat anders. Deze planten vragen een grond met een lage PH (zuurgraad). Tot deze groep behoren de rhododendron, azalea en bijvoorbeeld ook de camelia en skimmia. 

Ook de heideplanten erica en calluna verlangen een wat zuurdere grond. Door bij het planten een ruime hoeveelheid turfproduct te gebruiken, is de grond geschikt te maken voor deze groep planten. Wees daar niet te zuinig mee, overdaad schaadt hier zeker niet! Belangrijk is daarbij dat met name voor heideplanten en rhododendron turfstrooisel wordt gebruikt. Dat is veel beter dan tuinturf, omdat deze groep planten ook een luchtige grond verlangen. Jaarlijks een laagje aanvullen is daarbij ook erg verstandig. Ook de blauwe hortensia vraagt een zuurdere grond. 

Met de aangegeven maatregelen zullen de planten goed groeien en voorkom je dat deze geel blad krijgen. Dit geeft vaak aan dat er ijzergebrek is wat weer een gevolg is van een te hoge PH. 

Veel succes met je tuinactiviteiten nu de lente aanstaande is.