Afbeelding

Bestrijding eikenprocessierups in Maashorst

Gemeentenieuws

MAASHORST - Afgelopen jaren is de plaagdruk van de eikenprocessierups afgenomen. De verwachting is dat de afname in 2023 doorzet. De gemeente gaat daarom de preventieve bestrijding van de processierups in 2023 verminderen. Deze aanpassing draagt bij aan een duurzame bestrijding voor de lange termijn, waarbij de natuur zelf een balans terug kan vinden. 

Manieren van bestrijding
Gemeente Maashorst bestrijdt de processierups op twee manieren. Ten eerste preventieve bestrijding met een biologisch middel dat we in de bomen spuiten voordat de rupsen overlast veroorzaken. De tweede manier is het wegzuigen van de nesten op het moment van overlast. Provincie Noord-Brabant is gestopt met het preventief bestrijden. Door meer in te zetten op het bevorderen van natuurlijke vijanden zoals koolmezen, sluipwespen en gaasvliegen proberen we samen een natuurlijke balans te krijgen, waarbij grote uitschieters in plaagdruk niet meer voorkomen. In de afgelopen weken heeft de preventieve actie al plaatsgevonden. Daar waar beschermde vlinders voorkomen, is niet gespoten.

Melden overlast
Wanneer je overlast ervaart van de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen, kun je een melding openbare ruimte doen via ‘Melding doen’ (ongediertebestrijding en eikenprocessierups). Bij vragen kun je contact opnemen met onze buitendienst via 0413-281911. Geven eikenprocessierupsen overlast op eigen terrein, dan kun je contact opnemen met een erkende plaagdierbestrijder. 

Wat kunnen we samen doen?
Naast de bestrijding probeert de gemeente de omgeving aantrekkelijk te maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dit doen we onder andere door het ophangen van koolmezennestkasten en biodiversiteit in beplanting en kruiden toe te passen. Je kunt ook als bewoner meewerken door bijvoorbeeld mezenkasten op te hangen in je tuin.