Herinneringen van vroeger ophalen
Herinneringen van vroeger ophalen

Wethouder Harold van den Broek onthult bord buurtvereniging Heufkens

Algemeen

UDEN - Buurtvereniging Heufkens in Uden heeft zaterdag het veertigjarig bestaan gevierd. Op uitnodiging van het bestuur heeft wethouder Harold van den Broek, samen met de voorzitter van buurtvereniging Heufkens, Marjolijn Theijssen, een welkomstbord onthuld. In de ochtend werd er ontbeten, terwijl ’s middags een receptie volgde in een grote tent. De jubileumdag werd afgesloten met een grote barbecue en aansluitend een feestavond voor ruim honderd genodigden.

Binnenkort worden er meerdere van deze welkomstborden bij de invalswegen van de wijk geplaatst. In een korte toespraak feliciteerde de wethouder, die onder andere participatie in zijn portefeuille heeft, de buurtvereniging met het veertigjarig jubileum. Participatie betekent voor Van den Broek dat iedereen mee moet kunnen doen, maar vooral ook dat je dat samen doet. “Ik denk dat dit nou net iets is wat buurtvereniging Heufkens al veertig jaar lang als vanzelfsprekend vindt. Veel activiteiten doe je immers samen, met elkaar en voor elkaar,” vertelt Van den Broek gepassioneerd. “Dat maakt het voor de buurtbewoners ook fijn om daar aan mee te doen.” Hij breekt een lans voor de vele vrijwilligers die dit mogelijk maken. “Daar mag je als bestuur best trots op zijn, ook de zorg die jullie voor elkaar hebben, dat is mooi om te zien.” De welkomstborden worden ook gebruikt om de activiteiten van de buurtvereniging onder de aandacht van het publiek te brengen.

Oudste bewoners
Anneke Heyneman is met haar bijna 92 jaar de oudste bewoner van de wijk Heufkens. Samen met haar man Theo Koenders (89) zitten ze op een bankje midden in de feesttent koffie te drinken. Op de vraag hoe het komt dat ze er nog zo vitaal uitziet, antwoordt Anneke dat ze iedere morgen trouw haar gymnastiekoefeningen doet. ”Ook ga ik dagelijks een half uurtje wandelen en bij elk bankje dat ik onderweg tegenkom slinger ik even met mijn benen. We zijn hier ruim veertig jaar geleden komen wonen en hebben het super naar onze zin. Ze moeten me hier uitdragen, ik wil hier nooit meer weg”, lacht Anneke. “Toen ik in ons nieuwe huis de eerste nacht had geslapen, voelde het net alsof ik op vakantie was. In al die jaren vind ik dat het altijd gezellig in de wijk is gebleven. Het contact met de buren is geweldig, ze staan altijd voor ons klaar wanneer er iets is. Ik vind de jeugd hier ook zo leuk, ze groeten altijd met ‘hé, buurvrouw Anneke’, daar word ik echt blij van.” Monique Moeskops (43) is de buurvrouw van Anneke en vindt de onderlinge betrokkenheid tussen de bewoners bijzonder. Ze denkt dat dit onder andere komt doordat veel kinderen naar basisschool De Vlonder gaan. “Daardoor krijg je contact met ouders en ontstaan er vanzelf langdurige vriendschapsbanden. Samen kun je dan gemakkelijker dingen voor elkaar krijgen.”

Sociale cohesie
Het bestuur van buurtvereniging Heufkens bestaat uit zes bestuursleden. Marjolijn Theijssen (43) is sinds enkele jaren voorzitter en geniet zichtbaar van deze jubileumdag. Ook Marjolijn beaamt de grote betrokkenheid binnen de wijk, zowel bij kinderen maar ook bij de oudere garde. “Dit was voor mij tien jaar geleden een van de belangrijkste reden om in deze wijk te gaan wonen. Iedereen kent elkaar, de kinderen kunnen veilig op straat spelen. De sociale cohesie die je hier hebt moet je koesteren, daar blijven wij ons als buurtvereniging voor inzetten”, zegt Marjolijn stellig. “Veertig jaar geleden was deze gezamenlijke verantwoordelijkheid vanzelfsprekender dan in deze tijd, waarin bijna iedereen fulltime werkt. Het feit dat we dat in deze tijd kunnen vasthouden, dat vind ik heel bijzonder.” Marjolijn voegt daar aan toe dat het voor elkaar zorgen en met elkaar verbonden zijn erg belangrijk is. “We merken dat er nog veel oorspronkelijke bewoners in de wijk wonen en niet weg willen, ondanks dat hun huis misschien wat te groot is geworden. Dit ontlast de verzorgingshuizen”, aldus Marjolijn.

Gezamenlijke activiteiten
Van de 110 huizen is ruim de helft lid van buurtvereniging Heufkens. De vereniging is erg actief en organiseert gemiddeld twee keer per maand een activiteit voor zowel kinderen, jongeren als ouderen. Denk aan een jaarlijkse barbecue, busreis, fietstocht, bingo, paaseieren zoeken, sinterklaas- en Kerstviering en nog veel meer. Ook zijn er twee buurt-appgroepen, een voor het plaatsen van activiteiten en bijzondere gebeurtenissen en de ander voor het melden van verdachte zaken. Enkele keren per jaar worden er samen met de buurtverenigingen van Morene en Den Brier activiteiten georganiseerd, zoals een kampeerweekend, Burendag en Halloween. De vereniging is blij dat ze bij sommige activiteiten de (school)ruimte van basisschool De Vlonder mag gebruiken.

Tekst en foto’s: Peter Noy

Marjolijn Vermeulen is de voorzitter van Buurtvereniging Heufkens
Voor kinderen is er van alles te doen
Het bestuur van Buurtvereniging Heufkens
Het welkomstbord wordt onthuld