Afbeelding

Passie voor Pasen in Markant

Activiteit

Castlid Sofie van den Krommenacker deelt haar ervaringen en verwachtingen.
‘Het zet je aan het denken’

UDEN - Bruggen slaan: een doel van de theaterproductie Passie voor Pasen. Tussen kernen in de nieuwe gemeente Maashorst. Tussen professionals en hobbyisten op het toneel. En tussen sociaal-maatschappelijke thema’s in het verleden en heden. Theatermaker Sofie van den Krommenacker vertolkt een van de rollen in het stuk. Ze staat daarbij voor de verandering weer eens vóór de schermen. Hoe het haar bevalt? Ze deelt dit en méér.

Verbinding opzoeken
Als theatermaker, theaterdocent, communicatietrainer in het bedrijfsleven, regisseur en acteur is Sofie een bekend gezicht in de culturele sector van Maashorst. Zo ook bij Astrid Radoes, regisseur van Passie voor Pasen. Zij benaderde Sofie om de rol van vertelster te vertolken. “De missie van deze voorstelling sprak me direct aan”, deelt Sofie. “Mensen bij elkaar brengen en de verbinding opzoeken; dat doel omarm ik via mijn eigen bedrijf ook. Ik werk graag met zoveel mogelijk mensen, organisaties en instanties, want samen bereiken we meer. Mede daarom nam ik de rol al snel aan.”

Voor en door inwoners van Maashorst
Vijf jaar geleden stond het theaterstuk in Berghem. Hier werd het ontzettend goed ontvangen. Sofie legt uit: “Passie voor Pasen is hét stuk om verbinding en ontmoeting binnen Maashorst aan te wakkeren. Koren, toneelverenigingen, dansstudio’s, fanfares, orkesten … allerlei partijen in en rondom Maashorst doen mee. We brengen een eeuwenoud verhaal in combinatie met moderne nummers van onder andere The Scorpions en Lady Gaga. Met de inzet van onze gedreven regisseur en choreograaf én het enthousiaste team, belooft het een groots schouwspel te worden.”

Thema’s die je raken
“Ik kende het verhaal in eerste instantie niet goed. Nu ik me erin verdiep, raakt het me steeds meer. Of je nu gelovig bent of niet; het theaterstuk is voor iedereen. Ja, het gaat over het geloof. Over de lijdensweg van Jezus. Maar eigenlijk nog veel meer over grote thema’s als liefde, verlies, verraad, eenzaamheid en acceptatie. Issues die iedereen in het leven tegenkomt. En die zeker nu, denk aan de oorlog, inflatie en pandemie, erg actueel zijn. De worsteling die de personages meemaken, zijn herkenbaar en zetten je aan het denken.”  

Verhaal vertellen en betwisten
Samen met Daniëlle van Leest leidt Sofie het publiek door het verhaal van Jezus. “Aan mij de eer om de kritische stem te vertolken. De stem vol ongeloof en sarcasme. In mijn rol daag ik mensen uit om zaken niet zomaar aan te nemen. En om deze zelf te interpreteren en vertalen. Daarmee zet ik niet alleen bezoekers, maar ook mezelf aan het denken. Bijvoorbeeld via mijn openingstekst. ‘Er was altijd maar één god, maar velen hebben een gooi gedaan naar de rol. Alles begon met het reiken van de hand en het opeisen van hetgeen dat om te beginnen nooit van ons was.’ Voor mij gaat dit over ego. We willen als mensen vaak tronen bestijgen en vergeten daarbij om juist elkaar in het licht te zetten. Maar wat willen we hiermee precies bereiken? Stof tot nadenken.”

Op weg naar het podium
De repetities van Passie voor Pasen zijn in volle gang. Een deel van de cast speelde al in Berghem, maar voor Sofie is het stuk nog helemaal nieuw. “Het is best een uitdaging om weer eens zelf op het toneel te gaan staan”, vertelt ze. “Mijn teksten zijn af en toe complex en ik heb de laatste tijd meer achter dan voor de schermen gestaan. Via deze rol krijg ik weer feeling met het acteren; iets dat me helpt als regisseur. Ik kan me daardoor beter in de cast verplaatsen. Mijn vrienden en familieleden hebben hun tickets veelal al bemachtigd. Hopelijk doen véél meer mensen dat. Zodat ze elkaar kunnen ontmoeten en zich laten raken door onderwerpen die gesprekken openen.”

Passie voor Pasen is van woensdag 22 maart tot en met zondag 26 maart te zien bij Markant Theater Maashorst. De voorstellingen starten allemaal om 20.15 uur. Tickets kosten € 26,50 (excl. € 1,95 ticketkosten) en zijn online te reserveren via www.markantmaashorst.nl, via 0413 - 256110 of aan de balie van het Informatiepunt.