Afbeelding

Lezing Hein Stufkens

Activiteit

Tot aan het morgenlicht

HEESWIJK-DINTHER - ‘Tot aan het morgenlicht’ is de titel van de verzamelbundel van alle gedichten van Hein Stufkens die hij tussen 1981 en 2021 publiceerde in maar liefst dertien dichtbundels. Het boek verscheen in oktober 2022 ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag.

Aan de hand van een aantal van die gedichten zal de auteur een lezing houden met als motto het bekende citaat van Kierkegaard: ‘Het leven moet voorwaarts worden geleefd, maar wordt achterwaarts begrepen.’ 

Het belooft een boeiende reflectie te worden op hoe om te gaan met wat er op ons pad komt: vreugde en verdriet, liefde, afscheid en verlies.

De gedichten zijn zo inspirerend dat ze hun weg vonden en vinden naar tal van plekken in de samenleving. Je vindt ze in ziekenhuizen, op muren, kalenderbladen en ansichtkaarten, in wandelgidsen, op rouwkaarten en grafstenen, op geboortekaartjes en huwelijksaankondigingen. Veel van zijn gedichten zijn ook op muziek gezet. Lenny Kuhr zingt ze bij voorbeeld. Marinus van de Berg schreef over Hein Stufkens: “Er zijn architecten van de liefde die huizen om te schuilen bouwen. In deze bundel komt zo’n architect aan het woord.”

Deze middag in Heeswijk komt de dichter ook letterlijk aan het woord en gaat hij graag met de deelnemers in gesprek.

De lezing/voordracht vindt plaats in het kader van de poëzieweek die loopt van 26 januari tot en met 1 februari.

Hieronder alvast een voorproefje. Deze tekst heet Luisterrijk en is te vinden op pagina 383 van ‘Tot aan het morgenlicht’

Schuif weg de sluiers van de taal,
betreed het luisterrijk van de stilte.
Volg het klinkerloze pad, 
dwaal langs zinloze wegen.
Keer terug naar de oorden van oorsprong,
waar letterlijk jij nog onnoembaar was -

een stilte die goddelijk rondzong,
een veld vol bloemen die niemand las.

Hein Stufkens is filosoof, leraar, dichter en auteur. Hij werkte in het Hoger Onderwijs en voor radio en tv. Hij stichtte samen met zijn vrouw Brigitte het cursus- en bezinningscentrum La Cordelle te Cadzand. Hij schreef tal van beschouwend werk op het grensvlak van spiritualiteit en psychologie en twee romans.

Hein Stufkens begon zijn opleiding op gymnasium Bernrode in Heeswijk en studeerde (recht)filosofie aan de universiteit van Utrecht.

Datum: Vrijdag 27 januari
Aanvang 15.30 uur (tot 17.30 uur)
Plaats: Berne, Boek en Abdijwinkel, Abdijstraat 53, 5473 AC Heeswijk
Entree: Vrije gave na afloop
Reserveren: Plaatsen vooraf reserveren via activiteiten@bernemedia.com.

Afbeelding