Afbeelding

Borden Abdijtuin onthuld

Activiteit

HEESWIJK-DINTHER - Zondag 25 september onthulde Maarten van de Weijer de infoborden in de abdijtuin van de Abdij van Berne. Deze borden staan bij de Kruidentuin en bij de ingang van de Vlindertuin. Het was prachtig weer en er was veel belangstelling. Joost Willems heette iedereen welkom en José van der Heijden vertelde haar verhaal over het ontstaan en de ontwikkeling van de kruidentuin.

Joost vroeg in zijn verhaal aandacht voor alle initiatieven in de abdijtuin en hij bedankte de IVN leden, die al jaren iedere week actief zijn in de bloemen/vlindertuin. Deze tuin werd eerst onderhouden door pater Vollebregt. In 2005 nam Fons Jacobs het onderhoud met de hulp van een aantal anderen over. De afgelopen jaren groeiden de activiteiten in de abdijtuin. Er kwam een insectenmuur. Imker Peter van de Pol heeft er een aantal bijenkasten staan. De poel is weer opgeschoond en de hoptuin heeft ook weer een opfrisbeurt gehad door een aantal gidsen van Berne Abdij Bier. Vanuit de Abdij is Maarten van de Weijer verantwoordelijk voor het gehele park. Vanzelfsprekend staat de natuurvriendelijke aanpak bij alle deelnemers boven aan.

José vertelde over hoe het plan van een educatieve kruidentuin ontstond, hoe er een werkgroep gevormd werd en de kruidentuin tot iets moois uitgroeide. De werkgroep is blij met de grote belangstelling voor Kruidenhof Berne. Omdat de natuur langzaamaan tot rust komt, stopt de werkgroep per 1 oktober met rondleidingen. Tijdens de herfst en de winter gaan ze vooral verder met kennis vergaren en de oogst verwerken.

Na de woorden van Joost en José konden de mensen genieten van twee soorten kruidenlimonade ,door de werkgroep van de kruidentuin helemaal zelf gemaakt. Bovendien zorgde de abdij voor koffie en thee. Ondertussen konden de bezoekers genieten van de hele tuin. Ondertussen zorgde Piet Hein Hezemans voor een stukje muzikale begeleiding.

Eveline van Rijbroek kreeg veel complimenten over de lay-out van de infoborden.

Tekst: Peter Kriele en José van der Heijden
Fotografie: Peter Kriele en enkele anderen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding